Het digitale tijdperk is here to stay. Zoveel is wel zeker, want het is bijna ondenkbaar dat wij mensen nog zonder tablet, smartphone en laptop zouden kunnen. Vrijwel ons hele leven is gedigitaliseerd. Onze kalender is vervangen door de digitale agenda en onze vakantiekiekjes plakken we natuurlijk allang niet meer in een fotoalbum. Want ook deze slaan we allemaal digitaal op. Maar wat nu als er eens iets gebeurt met jouw laptop of computer? Stel dat deze crasht, je moet er toch niet aan denken? Stel dat dit gebeurt dan gaat het wat ver om te zeggen dat je leven nooit meer hetzelfde zou zijn, maar aan de andere kant … Om te voorkomen dat je jouw gegevensbestanden, video’s, foto’s, dossiers en andere data kwijtraakt is het goed om regelmatig een back-up te maken van jouw computer. Deze back-up maak je met behulp van een externe harde schijf. Deze externe harde schijf is tevens de bewaarplek van deze reservekopie van jouw computer.
Welke capaciteit kies je?
Een externe harde schijf kun je in verschillende capaciteitsgroottes kopen. Hoe groter de opslagcapaciteit van de schijf is, hoe duurder hij vaak is. Dit is de algemene regel, uitzonderingen dus daargelaten. Als je de externe harde schijf puur en alleen gaat gebruiken voor het maken van een back-up van de computer dan heb je voldoende aan een model dat qua opslagruimte twee keer zo groot is als de interne harddisk van jouw computer. Aangezien je niet weet of en wanneer je een andere computer aan zal schaffen kan het verstandig zijn om voor een maatje groter te kiezen.
Als je ervoor kiest om de externe harde schijf ook te gaan gebruiken als externe opslag van data, dan kun je beter kiezen voor een schijf met een ruime opslagmogelijkheid zodat je in ieder geval even vooruit kunt. De externe harde schijf 1tb is een voorbeeld van een schijf die je voor beide doeleinden (of een combi daarvan) kunt gebruiken. In de term “externe harde schijf 1tb” staat 1tb overigens voor terabyte. 1TB staat gelijk aan maar liefst 1000 gigabyte. Zo heb je enig idee van de hoeveelheid data die je erop kwijt kunt.
Een externe harde schijf kopen
Ga je een externe harde schijf kopen, dan is de opslagcapaciteit niet het enige waar je op moet letten. Ook de snelheid van een harde schijf is een belangrijke factor van overweging. Snelheid van een schijf heeft in dit geval betrekking op de “leessnelheid” en de “schrijfsnelheid”. Hoewel deze begrippen redelijk voor zichzelf spreken leggen we deze toch even heel kort verder uit. Als je gegevens van een computer op een externe harde schijf zet, dan wordt dit ook wel het “wegschrijven van gegevens of data” genoemd. De snelheid waarmee dit wegschrijven naar een externe harde schijf gebeurt, is de schrijfsnelheid.
Als je gegevens van een externe opslag af wil halen of deze vanaf deze accessoire in wil zien, dan heeft deze tijd nodig om de gegevens op te zoeken en te tonen. De tijd dat de schijf hiermee bezig is noemen we de leessnelheid. Zowel schrijf- als leessnelheid van een harde schijf worden weergegeven in aantal MBit per seconde.
Wat kost een externe harde schijf?
Het is helaas niet mogelijk om je te vertellen wat een externe harde schijf kost. Hiervoor heb je met teveel variabelen te maken. Naast opslagcapaciteit, lees- en schrijfsnelheid heb je ook te maken met merken, modellen en uitvoeringen. Als je niet teveel geld uit wil geven aan een harde schijf, dan kom je al snel uit bij online shoppen. En als we dit massaal doen als het gaat om kleding en schoenen, waarom dan niet voor iets als een harde schijf? Ten opzichte van de fysieke winkels liggen de prijzen online vaak beduidend lager. Bijvoorbeeld bij Allekabels, daar heb je meer keus en als het je allemaal te technisch wordt, dan bel of mail je gewoon jouw vragen over de externe harde schijf naar allekabels.nl.