Een betonvloer polijsten

Een gepolijste betonnen vloer heeft een glanzende, spiegel-achtige afwerking. De ontwerpmogelijkheden voor gepolijst beton zijn enorm. U kunt bijna elke kleur kiezen, U kunt kiezen voor het aanbrengen van zogenaamde zaagsnedes, of voor het polijsten in bepaalde patronen. Het reflectievermogen van de vloer kan ook worden bepaald door de differentiÎring van het polijsten. Gepolijst beton is populair in commerciÎle gebouwen omdat het gemakkelijk te onderhouden is.

 

Onderhoud van een gepolijste betonvloer

Het onderhoud van een gepolijste betonvloer is heel eenvoudig door te dweilen en af en toe gebruik van een reinigingsproduct.

 

Het proces

Het polijsten van een betonnen vloer is te vergelijkbaar met het schuren van een houten vloer. Professionele slijpmachines slijpen geleidelijk met een steeds fijnere korrels van diamant geÔmpregneerde schijven het oppervlakte om tot de gewenste mate van glans te komen.
Het proces begint met het gebruik van grof diamantsegmenten die zijn gebonden in een metalen matrix. Deze segmenten zijn grof genoeg zijn om kleine kuilen, vlekken, vlekken of oude coatings van de vloer te verwijderen ter voorbereiding op het definitieve op glans slijpen. Afhankelijk van de staat van het beton, bestaat het eerste ruwe slijpen in het algemeen uit drie tot vier stappen.

De volgende stappen omvatten het fijnslijpen van het oppervlak met behulp van diamant schuurmiddelen die zijn ingebed in een plastic- of hars matrix. Er wordt steeds een fijnere korrel polijstschijf gebruikt tot de betonvloer de gewenste glans heeft.
Voor een eventuele extreme hoogglans afwerking, wordt uiteindelijke een korrelgrootte van 1500 of fijner gebruikt.

Tijdens het polijstproces kan een interne impregnerende sealer worden gebruikt. Het afdichtmiddel dringt in het betonoppervlak en is onzichtbaar voor het blote oog. Het beschermt niet alleen het beton van binnenuit, maar het verhardt en verdicht het beton ook. Dit elimineert de noodzaak voor een coating. Soms wordt ook een polijstpasta gebruikt tijdens de laatste polijststap, om de vloer nog een beetje meer glans te geven.