Het dak van een woning krijgt veel te verduren. In de zomer kan de zon ongenadig branden en dan moet het dak de woning koel houden. In de winter kan het erg koud zijn en moet het dak isoleren en bescherming bieden tegen regen en sneeuw. Af en toe kan het ook flink stormen, dus het dak moet goed vastzitten. Zelf dakpannen leggen is mogelijk, maar je moet wel weten waarop je moet letten. Anders worden er fouten gemaakt en kunnen er ongelukken gebeuren. Bij het plaatsen van de dakpannen is de nodige voorzichtigheid geboden.

 

Geld besparen

Door het plaatsen van dakpannen zelf te doen kun je geld besparen. Ten eerste bij het dakpannen en materialen kopen. Wie dit online doet kan tot wel 40 procent goedkoper uit zijn dan wanneer je de dakpannen door een aannemer laat leveren. Op de werkzaamheden zelf kan nog veel meer bespaard worden, want er is geen geld nodig voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Om dakpannen te leggen heb je flink wat materialen nodig. Naast dakpannen zijn dat panlatten, folie, bevestigingsmaterialen, spijkers en roestvrije schroeven. Gereedschap dat gebruikt wordt zijn een houtzaag en een accuboormachine met boortjes.

 

Dakpannen leggen

Het leggen van de dakpannen is niet de eerste stap om je woning te beschermen tegen weer en wind. Vooraf moet je zorgen dat het dak goed wordt voorbereid. Dat betekent dat het onderdak al klaar moet zijn. Dit beschermt extra tegen regenwater. Door folie te gebruiken zal het dak beter isoleren tegen de warmte en de koud. Een andere essentiële klus is het aanbrengen van de panlatten, waar de dakpannen op worden gelegd. Bij dakpannen leggen wordt van onder naar boven gewerkt. Eerst maak je de onderste rij pannen vast en daarna de nokpannen. Vervolgens worden de overige dakpannen gelegd.

 

Beschermen tegen storm

Om te voorkomen dat dakpannen van het dak waaien bij een storm moeten ze worden vastgezet. Dat wordt in eerste instantie gedaan met roestvrijstalen schroeven, maar vervolgens worden de pannen gezekerd met roestvrijstalen panhaken. Zelf dakpannen leggen is dus zeker mogelijk, maar om het veilig en goed te doen volg je de aanwijzingen die in gedetailleerde stappenplannen op het internet zijn te vinden.