Een mooi dekbedovertrek op jouw bed is als de spreekwoordelijke slagroom op de taart. Immers, we besteden vandaag de dag niet alleen aandacht aan ons interieur van de woonkamer en keuken, maar juist ook aan onze slaapkamers. De slaapkamer is dan ook veel meer dan slechts die plek waar je de nacht doorbrengt. Nee, het is de kamer bij uitstek om je bij tijd en wijle in terug te trekken, even weg van alle hectiek. Vroeg naar boven om nog even een goed boek te lezen of om lekker vanuit bed een film of serie te kijken is de normaalste zaak van de wereld geworden. Dit doe je uiteraard in een kamer waar je je prettig voelt en vandaar dat ook in de slaapkamer alles op elkaar is afgestemd. Een dekbedovertrek is hierbij een belangrijk item, want deze is door de afmetingen nadrukkelijk aanwezig. Over dekbedovertrekken valt meer te vertellen dan je denkt. Vandaar dat we hier in dit artikel aandacht aan schenken, waardoor jij makkelijker dat mooie overtrek zal vinden.
Maatvoering van een dekbedovertrek
Het kopen van overtrekken voor een dekbed lijkt heel eenvoudig. En natuurlijk is dat ook zo, mits je weet welke maat je nodig hebt. En dit blijkt in de praktijk nog wel eens een lastige klus te zijn. Want heb je nu een dekbedovertrek 240×220 nodig en wat is nu ook alweer de maat van een dekbedovertrek kind? Was dan geen dekbedovertrek 120×150? En dit zijn dan nog maar twee maatvoeringen die je tegenkomt. Als je weet dat er nog veel meer zijn, raden we je aan om goed te kijken en op te meten welke maat overtrek je nu precies nodig hebt. Laten we het echter vooral ook niet nodeloos ingewikkeld maken. Standaard zijn er namelijk 5 maten te onderscheiden. Deze zijn gelijk aan de standaardmatrasmaten zoals we deze in ons land kennen, namelijk:
• 80 x 200 cm
• 90 x 200 cm
• 140 x 200 cm
• 160 x 200 cm
• 180 x 200 cm
Mocht je toch andere maatvoeringen tegenkomen dan heb je te maken met “extra breed” of “extra lang”. De algemene regel die je aan kunt houden als je echt niet weet welke maat overtrek je moet kiezen is dat dekbedovertrekken minimaal 20 cm langer moeten zijn dan je zelf lang bent. Overigens kun je een dekbedovertrek 240×220 ook tegenkomen onder de naam “lits jumeaux” dekbedovertrek. Het dekbedovertrek 120×150 kun je tegenkomen onder de naam “junior dekbedovertrek”. Dit niet te verwarren met een dekbedovertrek kind, want die is meer bedoeld voor peuters.
Kwaliteit van de overtrekken
Bij kwaliteit denk je al snel aan de uitvoering en afwerking. In het geval van een dekbedovertrek hebben we het in geval van kwaliteit vaak over het materiaal waarvan het gemaakt is. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is een satijnen overtrek heel glad en is deze ietwat lastiger op te maken. De uitstraling ervan is echter zeer luxe en stijlvol. De katoenen variant biedt veel comfort, maar vergt enige aandacht bij het wassen omdat deze zou kunnen krimpen als je je niet houdt aan de wasvoorschriften. De meeste overtrekken zijn gemaakt van microvezel. De voordelen van microvezel zijn dat het een uitstekende vochtregulator is, makkelijk wasbaar is en je deze variant niet tot nauwelijks hoeft te strijken. Nadeel is dat deze overtrekken wat sneller slijten dan de normale variant.
Dekbedovertrekken kopen
Is een overtrek goedkoop? Uiteraard hangt dit af van het bedrag dat je eraan uit wil geven, van je beschikbare budget dus. Maar zeer zeker ook hangt dit af van het materiaal dat je kiest. Verder is een overtrek van een gerenommeerd merk duurder dan die van een minder bekende fabrikant. Ook een overtrek met een print of dubbelzijdige bedrukking is vaak net even iets duurder dan een effen variant. Weet dat een dekbedovertrek erg lang meegaat zolang je je houdt aan de wasvoorschriften. Zolang je waar voor je geld krijgt is een dekbedovertrek goedkoop te noemen. Online vind je in elk de meeste keus en de voordeligste prijzen.
Comments are disabled for this post.