Houten schommels en zandbakken zie je veel terugkomen in de achtertuin, bij Nederlandse gezinnen. Dit valt deels ook wel te verklaren, een zandbak voegt namelijk flink wat toe aan de ontwikkeling van je kind!

 

Zo leren ze namelijk vormen te creëren in het zand, hun fantasie te gebruiken om een heel weggennet te maken of zandkastelen. Hierdoor zal ook hun fijne motorriek zich verder ontwikkelen. Al met al, spelenderwijs leren in de zandbak dus!

 

Om een veilig en goede zandbak te hebben in je achtertuin zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste de zandbak moet niet dieper zijn als 50 cm. Is dit wel het geval kunnen de tunnels, die de kinderen maken, instorten met verstikkingsgevaar als gevolg. En dat wil je zeker niet hebben in je zandbak. Ook is het raadzaam om een hefschuifpui te hebben, zodat je goed het overzicht in je achtertuin houd en je kind goed in de gaten kan houden.

 

Ook is het raadzaam om een deksel of net te hebben, zodat je de zandbak helemaal kan afsluiten. Hierdoor kunnen dieren niet hun ontlasting doen. Verontreiniging in een zandbak is namelijk de hoofdoorzaak waarom kinderen ziek kunnen worden in de zandbak. Ze kunnen besmet worden met Toxocara, dit heeft als gevolg dat de kinderen ziek en grieperig worden met als gevolg eventuele lever en longafwijkingen.

Als de zandbak goed kan worden afgesloten en de omheining ook goed zodat er geen bladeren of ander tuinafval er in waait, dan hoef je maar eens in de twee jaar het zand te vervangen.