Wanneer je een grote aankoop doet, wil je geen foute keuze maken. Als het gaat om een tweedehands aankoop loop je echter wel veel risico. De meeste mensen weten wel waar ze op moeten letten als het gaat om een occasion auto. Met het kopen van een boot zijn de meeste mensen daarentegen minder bekend. Daarom hebben we in dit artikel beschreven waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands boot!

 

De verkoper

Net zoals bij het kopen van andere spullen is het belangrijk dat je te maken hebt met een betrouwbare verkoper. Ten eerste kun je dit zelf tot op een zekere hoogte inschatten. Niet iedereen is echter altijd zoals je denkt dat hij of zij is. Vraag dus of je het ID-bewijs van de verkoper mag zien en of je hier een foto van mag maken. Op deze manier kun je controleren of de verkoper ook echt handelt onder zijn of haar echte naam. Ook weet je zo met wie je te maken hebt als er problemen ontstaan, maar de verkoper niet meer reageert. Vraag ook om een koopcontract of verzekeringsbewijs om zeker te weten dat de boot ook daadwerkelijk van de verkoper is. Ten slotte kun je met de havenmeester van de haven waar de boot ligt een praatje maken om meer over de verkoper te weten te komen.

Wanneer je zeker wilt weten dat je met een betrouwbare verkoper te maken hebt, kun je het beste je boot kopen bij een gerenommeerd bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld een motorboot kopen bij Zijlmans Jachtbouw!

 

De staat van de boot

Als je zeker weet dat je met een betrouwbare verkoper te maken hebt is de volgende stap om te kijken naar de staat van de boot. Dit doe je allereerst door goed in en rondom de boot te kijken of je geen grote schade ziet. Vergeet niet om ook naar de motor te kijken. Vraag ook om onderhoudspapieren om te controleren of de boot gewoon netjes onderhouden is. Wanneer dit allemaal in orde is, maak dan een proefvaart met de boot. Let tijdens deze vaart op zaken als het geluid van de motor en hoe de boot vaart.