De overheid heeft recentelijk bekend gemaakt dat mondkapjes nu ook verplicht zijn in openbare ruimtes en helaas laat de kwaliteit van mondkapjes vaak te wensen over. De overheid heeft daar ook geen eisen over gesteld en geeft aan dat elk niet-medische mondkapje geschikt is voor gebruik in het dagelijks leven. Dat heeft als gevolg dat er mondkapjes van slechte kwaliteit worden verkocht en gedragen, zonder dat dat strafbaar is. Het is beter om de kwaliteit van de mondkapjes die jij gaat kopen goed te controleren. Hier lees je over hoe je dat doet.

 

Geen regels over de kwaliteit van mondkapjes

De overheid heeft wat betreft mondkapjes zelf twee regels in het leven geroepen. Allereerst moet je niet-medische mondkapjes dragen, wat kapjes zijn die geen keurmerk hebben. De medische mondkapjes zijn specifiek bedoeld, gekeurd en ontwikkeld voor zorgverleners die met corona patiënten werken en zij mogen nooit zonder komen te zitten. Deze voorraad laat je dan ook het beste gewoon met rust. De tweede regel is dat je een niet-medisch mondkapje draagt en geen voorgebonden sjaal, bandana of spatscherm. Behalve dat is eigenlijk alles mogelijk. Je mag je mondkapjes ook zelf maken, mocht je dat willen.

 

Waarom is de kwaliteit belangrijk?

Het feit dat er geen kwaliteitsregels zijn betekent niet dat je daar niet op hoeft te letten. Niet-medische mondkapjes houden het virus tegen als jij het bij je draagt. Jij steekt anderen dus veel minder gemakkelijk aan als je een mondkapje op hebt. Je kunt je voorstellen dat een enkel dun lapje stof dat veel minder goed doet dan een mondkapje met twee lagen kwalitatieve stof. De kwaliteit van mondkapjes doet er dus wel degelijk toe. Mensen die daar niet op letten kunnen zonder dat ze het weten het virus gemakkelijker overdragen.

 

Wat is een kwalitatief mondkapje?

Nu is het dus de vraag wat een kwalitatief mondkapje precies is. Over het algemeen is een mondkapje dat van katoen gemaakt is en dat minimaal twee lagen stof bevat effectief genoeg. Je beoordeelt de kwaliteit van mondkapjes dus via de productomschrijving. De afmetingen zijn ook belangrijk, want het mondkapje moet goed aansluiten. Als het stoffen gedeelte 14 bij 22 centimeter is, of iets daar omheen, dan is dat voor een volwassen persoon vaak goed. Lees ook de klantenrecensies even door. Daaruit kun je veel leren over de kwaliteit van mondkapjes, bijvoorbeeld omdat klanten klagen dat de elastiekjes afbreken of de kapjes te strak zitten.

 

Extra bescherming

Jij kunt de kwaliteit van mondkapjes dus vrij gemakkelijk testen, maar dat geeft je niet de zekerheid dat iedereen dat doet. Daarom kun je jezelf tegen mondkapjes van slechte kwaliteit beschermen door bepaalde mondkapjes uit te kiezen. Er worden mondkapjes aangeboden met 3 lagen stof, bijvoorbeeld, of met een compartiment waar je zelf een wasbare filter in kunt doen. Zo bescherm je jezelf wat beter tegen de mensen die niet op de kwaliteit van hun mondkapjes hebben gelet, zonder dat je de voorraad medische mondkapjes aan hoeft te raken. Wil je zeker zijn dat de bescherming heeft gewerkt? Vraag dan nu een coronatest aan.