Er is vandaag de dag vrijwel niets meer waarbij we zonder het internet kunnen. Een goede router zorgt ervoor dat we ook thuis van goed, snel en betrouwbaar internet kunnen genieten. Veel zaken “draaien” immers online en hier komen dagelijks nieuwe zaken bij. Onze mobiele telefoons zijn hierbij belangrijke apparaten. Kijk bijvoorbeeld maar eens hoeveel verschillende apps je anno nu gebruikt in het dagelijks leven. Mobiel internet biedt dan ook uitkomst in het geval je niet thuis bent, maar ook hier maak je natuurlijk gebruik van internet. Een tweetal zaken zijn hierbij onontbeerlijk, namelijk:

 
• een internetabonnement bij een provider;
• een router.

 
Een router wordt in de volksmond vaak een modem genoemd. Zonder al te technisch te worden is dit niet geheel hetzelfde. Een andere term die je dan ook regelmatig tegenkomt is die van “modem router”. In dit artikel vertellen we je iets meer over routers en waar je op moet letten als je van plan bent om er eentje aan te schaffen.

 

router

 

Kies je voor draadloos of voor de bekabelde router?

In een digitale tijd als deze willen we, haast vanzelfsprekend, zo min mogelijk te maken hebben met kabels en snoeren. Het ligt dan ook voor de hand om, in het geval van routers, te kiezen voor de draadloze variant. De draadloze router wordt ook wel wifi router genoemd. Draadloos is echter per definitie niet altijd beter. Persoonlijke voorkeur geeft vaak de doorslag bij het kopen van een router. Wat zijn dan de grootste verschillen tussen deze apparaten?

 
De wifi router heeft als grote voordeel dat deze gemakkelijker op verschillende plekken te plaatsen is. De instelling ervan is gemakkelijk en door iedereen uit te voeren. En je hebt in het geval van de wifi router natuurlijk niet te maken met snoeren en kabels die je weg moet werken. Hiermee zijn ze dus ook erg praktisch in gebruik.

 
Kijken we naar die andere variant, de bekabelde versie, dan is het moeten wegwerken van snoeren/kabels iets dat veel mensen ervan weerhoudt om juist voor dit model te kiezen. Echter is de stabiliteit en betrouwbaarheid van deze uitvoering over het algemeen beter dan zijn tegenhanger, de draadloze versie. Ook op het gebied van veiligheid, altijd een actueel thema als het gaat om internetverbindingen, kan de bekabelde router gekwalificeerd worden als veiliger in vergelijking met de draadloze. Hierbij wel aangetekend dat we bewust spreken over kan, want als je ervoor zorgt dat je jouw wifi verbinding goed beveiligd hebt is de veiligheid ook met dit type gewaarborgd.

 

Snelheid is alles

Het is een understatement dat we anno nu in een ronduit jachtige maatschappij leven. Snelheid is belangrijker dan ooit en dit geldt zeker als het gaat om internet. De tijd dat we nog enig geduld hadden tot een webpagina geladen was, die lijkt alweer lichtjaren achter ons te liggen. Met betrekking tot internetsnelheid heb je natuurlijk niet alles zelf in de hand. Wat je wel zelf in de hand hebt is het kopen van een router die een hoge snelheid aankan. Deze snelheid wordt meestal aangegeven in “megabit per seconde” en vindt je over het algemeen terug in de technische specificaties van het apparaat. Of de aangegeven snelheid wordt gehaald in de praktijk is moeilijk aan te geven, omdat je bij snelheid met betrekking tot internet met meerdere factoren van doen hebt. Zorg er gewoon voor dat jouw router een hoge snelheid aan kan, zodat je in elk geval weet dat het niet aan dit apparaat kan liggen als de snelheid toch te wensen overlaat.

 

Een router kopen

Ga je een router kopen? Dan weet je nu, zij het beknopt, waar je op moet letten. Snelheid, wel of niet bekabeld, en veiligheid zijn de meest belangrijke zaken om even bij stil te staan. Minstens zo belangrijk in het aankoopproces zijn zaken als keuze en prijs. Wat deze zaken betreft is er eigenlijk maar één plaats waar je moet zijn en dit is online. Online profiteer je niet alleen van de grootste keus, maar weet je ook vrijwel zeker dat je nooit teveel betaalt.