Het gemak van draadloze verbinding

De tijd dat we nog niet afhankelijk waren van het Wifi netwerk ligt al even achter ons. Niet dat we meteen aan de zin van ons bestaan gaan twijfelen zonder WiFi. Maar onhandig is het leven zonder WiFi beslist. Vandaag de dag kunnen we immers bijna niet meer zonder PC, GSM, tablet etc. Met zijn allen maken we gretig gebruik van de draadloze verbinding om internetdata te kunnen ophalen. Met Wifi krijg je immers verbinding via een Wifi netwerk, maar vrijwel altijd beperkt de dekking zich tot slechts één gebouw of tot een welbepaalde zone zoals een verdieping van een woning. Draadloos internetten is dan ook bij de meeste mensen thuis en vaak ook elders een vanzelfsprekendheid geworden. Toch kunnen er zich problemen voordoen wanneer je vanuit de tuin, garage of etage gebruik wil maken van het internet, maar het signaal niet zo ver reikt. Gelukkig bestaat hier een ideale oplossing voor, namelijk de Wifi versterker.

 

Wifi versterker

 

Drie soorten Wifi versterkers

Als je een Wifi versterker gaat kopen of aansluiten, kom je er al snel achter dat achter de gemiddelde Wifi versterker een aantal verschillende functies schuilgaan. Vaak kun je kiezen, ze zijn meestal allemaal wel beschikbaar in een en dezelfde Wifi versterker behuizing.

 

De Wifi repeater

De meest voor de hand liggende Wifi versterker is de Wifi repeater, ook wel range extender genoemd. Dit apparaat is een snel en eenvoudig alternatief wanneer je geen netwerkkabels oeral in je huis hebt, of er geen wil doortrekken naar bijvoorbeeld de verdiepingen. Je zet het toestel op een strategische plaats waar het Wifi signaal kan opgevangen worden, en dat signaal wordt dan door deze Wifi versterker doorgestuurd naar de plaatsen waar de verbinding niet meer krachtig genoeg is. Het grote voordeel van dit soort Wifi versterkers is dat ze heel eenvoudig te installeren zijn. Ze zijn ook vrij goedkoop, al heb je hier toch ook nog verschil in. De prijs zal vooral afhangen van de Wifi snelheid van het toestel en van het feit of het een single of dual band repeater is. Eenvoudig uitgelegd: een single band repeater zendt het signaal op één frequentie uit, terwijl een apparaat met een dual band het signaal op twee frequenties uitzendt. We hebben het dan over de 2 beschikbare banden in het zogenoemde N-protocol. Het voert wat ver dit hier uit te leggen, maar een dual band Wifi versterker is simpelweg iets flexibeler qua keuze. Eén van de weinige nadelen van een single link Wifi versterker is daarmee de snelheid van je Wifi, die zo goed als gehalveerd wordt in het geval de rest van je netwerk ook van de tweede, snelle frequentieband gebruikmaakt. Dat is lang niet altijd het geval en het is dan niet gezegd dat een dual band Wifi versterker in de praktijk ook sneller werkt. Wil je echter zeker gaan en ook nog eens voorbereid zijn op een eventuele uitbreiding van je netwerk, kies dan voor een dual band Wifi versterker.

 

De powerline adapter

Powerlines (ook wel homeplugs genaamd) zijn handige Wifi versterkers omdat ze gebruik maken van het bestaande elektriciteitsnet om een internetnetwerk te creëren. Je hoeft enkel een homeplug met je wifi-modem of router (meestal in de meterkast) te verbinden en je kan overal in huis een tweede homeplug in het stopcontact steken, zodat je daar direct internet hebt. Naast de adapters met ethernet-aansluiting (om tv te kunnen kijken) heb je er ook met Wifi of zelfs beiden. Om een fatsoenlijke verbinding te kunnen genieten, kies je toch best voor een adapter van minstens 500Mbps. Ook al halen ze niet de snelheid van een gewone ethernetverbinding, ze zijn gemiddeld toch nog sneller dan de doorsnee Wifi repeater. Deze laatste is dan wel weer goedkoper, ook al zijn er evengoed verschillen in prijs/kwaliteit binnen de verschillende powerline adapters. Niet in de laatste plaats zijn ook deze homeplugs makkelijk te installeren en zijn netwerkkabels overbodig. Er is een groot maar: daar waar de gewone Wifi repeater ook met een verlengsnoer of verdeeldoos kan werken, is dit niet het geval met de homeplug, wat toch als een nadeel kan worden ervaren. Immers: je kunt het wandcontact niet meer voor iets anders gebruiken, het wordt exclusief in beslag genomen door je homeplug.

 

Het access point

Dit is de derde variant Wifi versterker en tevens de enige soort Wifi versterker waarbij netwerkkabels geïnstalleerd moeten zijn, dus ook op de verdiepingen waar je volop van het internet gebruik wilt kunnen maken. Dit apparaat zorgt er immers voor dat gegevens via de netwerkkabels worden opgevangen en daarna door middel van een antenne terug worden verzonden. Het is dus eigenlijk een draadloos toegangspunt in een Wifi netwerk. Uiteraard is een access point niet hetzelfde als een router of Wifi modem, aangezien zij geen IP adressen uitdelen. Ook aan dit apparaat zijn verschillende voordelen verbonden. Ten eerste heb je hier geen snelheidsverlies. Het is bovendien ook heel geschikt voor zwaardere netwerken zoals online gamen en downloaden. Daar tegenover staat dan dat de installatie van een access point vrij ingewikkeld is. Een zekere vakkennis is dus een absolute vereiste. Als je de drie Wifi versterkers met elkaar vergelijkt zie je ook dat de laatste soort een stuk prijziger is, al heb je ook binnen deze toestellen prijsverschillen al naar gelang de kwaliteit. Ook hier geldt weer: hoe groter de gewenste snelheid (Mbps) hoe duurder het toestel.

 

Welke Wifi versterker kiezen uit het enorme aanbod?

Kort samengevat kan je dus stellen dat je drie soorten Wifi versterkers hebt, in verschillende maten, prijzen en kwaliteit. De keuze van je apparaat zal dus afhangen van je specifieke noden: heb je netwerkkabels in huis of niet? Is een degelijke Wifi verbinding in je hele huis nodig of slechts in een beperkt deel ervan (tuin en terras ook meegerekend)? Wat is je budget, of wat ben je bereid aan een Wifi versterker te spenderen? Ben je zelf bereid om het apparaat te installeren, of laat je het liever over aan een professional? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je toch beter op voorhand goed over nadenkt alvorens een keuze te maken. Hoe dan ook, heb je juist gekozen, heb je je Wifi versterker gekocht en geïnstalleerd, dan kan je zorgeloos en met volle teugen genieten van een comfortabele internetverbinding op alle denkbare plaatsen in je huis.