In een tijd waarin we een groot deel van ons leven doorbrengen met onze mobiele telefoons, lijken huistelefoons niet meer op hun plaats. Want als je 24/7 bereikbaar bent via jouw gsm, waarom zou je dan nog überhaupt een huistelefoon willen hebben? Een logische gedachte, maar wel eentje die een beetje kort door de bocht is. Huistelefoons zijn immers ook vandaag de dag nog wel degelijk van toegevoegde waarde en gaan juist prima samen met mobiele telefoons. Doe deze telefoons dan ook niet in de ban, maar verdiep je eens in de mogelijkheden die ze bieden. Want wat weet jij eigenlijk van de huistelefoon?

 

huistelefoon

 

Bellen via internet of vaste lijn

Het bellen met huistelefoon is je vast en zeker bekend. De meeste mensen met dit type telefoon bellen nog steeds via een zogenoemde “vaste lijn”. Om via de vaste lijn te kunnen bellen, heb je een abonnement nodig dat je bij verschillende providers (bijvoorbeeld Tele2, Telfort en KPN) kunt afsluiten. Qua abonnement heb je keuze uit verschillende varianten waarbij elke variant natuurlijk zijn eigen prijsstelling heeft.
Een andere manier van bellen, ook met de huistelefoon, is bellen via internet. Deze manier van bellen heet VoIP, waarbij VoIP staat voor “Voice over Internet Protocol”. De telefoon zal natuurlijk wel geschikt moeten zijn voor bellen via internet. Vaak zal het toestel worden aangeduid als een VoIP-toestel. Het grote voordeel van deze manier van bellen is dat je gratis kunt bellen. Je bent hierbij niet beperkt tot enkel en alleen bellen binnen Nederland. Internet kent immers geen grenzen en dit geldt dan dus ook voor bellen via het internet.

 

Huistelefoon met antwoordapparaat

Veel huistelefoons hebben een ingebouwd antwoordapparaat. Het is zeker aan te raden om te kiezen voor een toestel dat deze optie in huis heeft. Het is immers fijn dat mensen een boodschap voor je achter kunnen laten in het geval je niet thuis bent of in het geval dat je niet in de gelegenheid bent om de telefoon op te nemen. Vergelijk het antwoordapparaat met de voicemail op jouw mobieltje. Het instellen van de voicemail op een huistelefoon met antwoordapparaat is niet moeilijk en zo gedaan. De opnamecapaciteit is ruim voldoende en bedraagt, afhankelijk van het type telefoon, minimaal enkele minuten. Een knipperend lichtsignaal laat je weten of er gebeld is en zo ja, of er een boodschap voor je is achtergelaten.

 

Draad of draadloos

Huistelefoons zijn zowel als vast toestel (met draad/snoer) als draadloze variant te krijgen. Kies je voor een draadloze huistelefoon, dan geeft dit je natuurlijk de nodige bewegingsvrijheid. Je kunt door het hele huis, en vaak ook nog in de tuin, bellen en gebeld worden. Het bereik is afhankelijk van het toestel en varieert grofweg van tien tot honderd meter. Indien gewenst kun je ook kiezen voor een draadloze variant die meerdere toestellen heeft, ook wel handsets genoemd. Het basisstation met daarin de basis handset staat bijvoorbeeld beneden en de losse handset staat bijvoorbeeld op zolder of in de werk- of hobbykamer.

 

Een huistelefoon kopen

Wanneer je door een standaard winkelstraat loopt, dan kom je meerdere mobiele telefoonwinkels tegen. Een mobiele telefoon aanschaffen is dan ook zo gedaan. Maar wil je een huistelefoon kopen, dan is dit wel even een ander verhaal. Als je al een winkel weet te vinden die deze telefoons in het assortiment heeft, dan kom je er al snel achter dat de keus beperkt is en de prijs relatief hoog. Op internet is dit vanzelfsprekend heel anders. Online kun je die telefoon kopen die bij jou en jouw budget past. Maar minstens is het zo belangrijk dat je het toestel koopt dat past bij waarvoor jij ‘m wil gebruiken. Denk hierbij zeker aan het eerder genoemde bellen via internet, maar ook aan heel praktische zaken zoals de huistelefoon gebruiken als babyfoon of door het toestel te gebruiken voor het uitwisselen van data met jouw laptop of pc. Hiervoor zal het toestel uitgerust moeten zijn met bluetooth technologie of met een usb aansluiting. Alle info die je nodig hebt voor een huistelefoon kopen is online beschikbaar en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Mocht je toch nog twijfelen aan het nut van deze huistelefoons dan is het goed om te weten dat er nog heel veel mensen zijn die, vanwege de kosten, niet graag naar mobiele nummers bellen.