Een bezoekje aan IJsland betekent een overweldigende ervaring op nog geen drie uur vliegen. Direct bij aankomst op het vliegveld in Reykjavik weet je één ding zeker: deze IJsland vakantie wordt er één om nooit te vergeten. Waar veel mensen jaarlijks een tripje zon, zee en strand boeken, is een vakantie naar IJsland van een totaal andere orde. Met een lage bevolkingsdichtheid, unieke natuurverschijnselen en vele bezienswaardigheden is een trip naar IJsland een aanrader voor iedereen.

 

IJsland

 

Hoe reis ik in IJsland?

IJslanders zijn gewend aan grote afstanden, het land is ongeveer twee keer zo groot als Nederland, maar er wonen maar iets meer dan zeshonderdduizend mensen. Het grootste aantal daarvan, zo’n zestig procent, verblijft in hoofdstad Reykjavik. Maar als IJslanders de stad uit gaan, reizen ze vaak kilometers naar familie in kleinere dorpen of naar de bekende natuurverschijnselen. Het makkelijkst is het om per auto te reizen in IJsland, het is rustig op de wegen en een huurauto is snel geregeld. Maar het snelst is het om per vliegtuig te reizen. In anderhalf uur ben je in elke gewenste uithoek van het eiland. En mooi meegenomen is de prijs, die is in IJsland niet hoog voor een vliegreis. Gemak dient de mens tijdens deze IJsland vakantie.

 

Welke natuurverschijnselen biedt IJsland?

IJsland is bij uitstek geschikt voor mensen die unieke landschappen willen zien, niet bang zijn voor een wat koeler weertype en hun ogen uit willen kijken bij diverse natuurfenomenen. Er is keus te over uit verschillende natuurparken, actieve bestemmingen en bijzondere natuurfenomenen. Zo kun je de welbekende geisers hun warme water de lucht in zien spuiten. De bekendste geiser heet Geysir, gelegen in het zuidwesten van IJsland. Vergeet je camera niet, want dit is iets dat op niet veel plekken in de wereld voorkomt. Dat geldt ook voor de Blue Lagoon. Of tenminste, dat zou je kunnen denken. Maar de Blue Lagoon is gewoon aangelegd door mensen. Maar daarom is het niet minder mooi natuurlijk, je kunt er genieten van een ontspannen dagje in bad met fantastische uitzichten. Ga je tussen september en april, verdiep je dan eens in het noorderlicht, want de kans is groot dat je dat mee kunt maken. Er zijn verschillende plekken waar je dit indrukwekkende kleurenspel kunt zien, maar garanties zijn nooit te geven. Voor de echte waaghalzen is het ook mogelijk om te duiken in IJsland. Dat klinkt gek, maar doordat de Euraziatische en de Amerikaanse plaat hier bij elkaar komen, is het adembenemend mooi onder water. Je hebt ruim honderd meter uitzicht rondom en je komt talloze grotten tegen.

 

Kan ik ook steden bezoeken in IJsland?

Jazeker, het land heeft als hoofdstad Reykjavik. Hier woont het grootste deel van de bevolking en hier zijn alle voorzieningen. Er is geen hoogbouw, behalve de opvallende Hallgrimskirkja. Neem vooral de lift naar boven om nog een adembenemend uitzicht aan je collectie toe te voegen.
Naast de hoofdstad, biedt het land nog een aantal kleinere steden. Zo is er Akureyri, waar je zoals in de meeste steden kerkjes en musea kunt bezoeken. Maar Akureyri is bij uitstek geschikt voor vogelaars en wandelaars. Voor de waaghalzen is een husky tocht, raft trip of jeep tour ook snel geboekt. In Íjsafjörður vind je meer historische stadsgezichten en veel leuke restaurantjes en lunchrooms. Er is een cruiseterminal, dus het kan er druk zijn. Maar dat mag de pret niet drukken, want je kunt er prachtig wandelen, kayakken en aan de waterkant vertoeven. Wat je ook zoekt, IJsland biedt het allemaal. Een groen eiland met ongekende natuurfenomenen.