Voor alle mensen ter wereld is licht een basisbehoefte. Gelukkig hebben we daarvoor een zon die ons overdag gratis en voor niets voorziet van licht. En `s nachts waren we meestal druk bezig met slapen. Iets waar je over het algemeen juist zo min mogelijk licht bij wilt hebben. Maar ja, dat ging misschien vroeger zo. Inmiddels is de maatschappij zo veranderd dat hij eigenlijk 24 uur per dag voort dendert. Bijzonder genoeg is de uitvinding van de gloeilamp daar ontzettend belangrijk voor geweest. Zonder gloeilamp was er bijvoorbeeld nooit straatverlichting geweest, nooit een televisie geweest en was er ook geen verkeer mogelijk geweest in het donker. Met alle gevolgen van dien.
Milieuvriendelijk licht
Zonder licht zijn we nergens, maar wat inmiddels wel een steeds grotere vraag wordt, is wat voor soort licht we dan willen gebruiken? De ouderwetse gloeilamp wordt sinds 2009 niet meer gemaakt en mag sinds 2016 ook niet meer worden verkocht. De belangrijkste reden daarvoor is dat de lamp slecht is voor het milieu. Niet omdat een gloeilamp schadelijke stoffen uitstoot, maar wel omdat hij veel meer energie verbruikt dan de alternatieve lampen die inmiddels op de markt zijn gebracht, zoals de spaarlamp, maar eigenlijk vooral de led verlichting. Meer energieverbruik betekent meer CO2 uitstoot en dat is wel slecht voor het milieu.
Waarom led strips gebruiken?
Je bent eigenlijk een dief van eigen portemonnee als je gloeilampen gebruikt in huis in plaats van bijvoorbeeld led strips. Gemiddeld verbruikt de gloeilamp ongeveer 25 keer zoveel energie als de led strip. Dat houdt in dat als je beide lampen een jaar lang aan laat staan, je ongeveer vijftig euro aan energiekosten moet betalen voor de gloeilamp, maar slechts twee euro voor de led strip. In theorie kunnen de lampen van led strips honderd procent van de energie omzetten in licht. Daarmee is het de meest efficiënte lamp die er op dit moment is. In de praktijk wordt dit echter niet gehaald. Als fabrikanten namelijk een lamp zouden fabriceren die echt honderd procent zijn energie omzet, zou de aanschafprijs wel erg hoog worden.
Het verschil tussen strips en lampen
Hoe werken led strips nou eigenlijk? En waar kun je ze voor gebruiken? Ten eerste is het belangrijk om het verschil te weten tussen een led lamp en een led strip. Led strips zijn heel simpel een aan elkaar gesloten circuit van kleine led lampjes. Het gebruik daarvan kan heel handig zijn in huis en dat heeft voor een groot deel te maken met de nadelen die aan led lampen kleven. Led lampen zenden namelijk beperkt licht uit en ook nog in een specifieke hoek. Dit in tegenstelling tot een gloeilamp die met gemak een hele kamer verlicht. Om toch overal in een ruimte licht te creëren kun je heel goed strips gebruiken. Dat is veel goedkoper in de aanschafprijs dan meerdere ‘normale’ led lampen en het licht wordt door middel van de strips ook beter verspreid door de hele ruimte heen.
Sfeerverlichting
Als je led strips goed verwerkt in bijvoorbeeld je plafond kun je ze bovendien heel goed gebruiken voor sfeer. Een hele rij lampjes naast elkaar kan, mits goed ingebouwd, zorgen voor een sfeervol gevoel in je huiskamer of keuken. Bovendien nemen ze maar weinig ruimte in beslag en kun je een led strip dus op veel meer plaatsen inbouwen dan een normale lamp. Denk bijvoorbeeld aan de opbergkastjes boven je aanrecht. Een ander punt is dat led strips in principe altijd dimbaar zijn, waardoor je zelf kunt instellen hoe fel je hem laat branden. Ook is het mogelijk om een RGB strip te gebruiken. RGB staat voor rood, groen en blauw. Met RGB strips kun je alle mogelijke kleurenpatronen creëren. Heel leuk voor wat extra sfeer in de woonkamer of keuken.
Andere voordelen
Behalve het sfeereffect hebben led strips nog veel meer voordelen. Zo gaan ze veel langer mee dan andere lampen. Een beetje goed lampje uit een led strip heeft zo`n 30.000 branduren. Wellicht is zo’n getal wat lastig voor te stellen. Het komt er op neer dat als je de led strip iedere dag acht uur aanzet, hij ongeveer tien jaar meegaat. Geen gedoe dus met het regelmatig vervangen van lampen die kapot gaan. Wil je een onderhoudsvrij huis? Dan is het gebruik van led strips een hele handige oplossing.
Een andere eigenschap van led strips is het gebrek aan warmte dat ze uitstralen. Omdat ze de elektriciteit veel efficiënter omzetten in licht dan bijvoorbeeld een gloeilamp, blijven ze koud. Dat is vooral heel handig als je kleine kinderen hebt die worden aangetrokken door de lampen. Ze kunnen ze rustig aanraken, zonder dat ze hun handen branden. Bovendien vermindert het ook het risico op brandgevaar in huis en veroorzaken ze geen donkere vlekken op je muur of plafond.
Nadelen van led strips
Zitten er dan ook nog nadelen aan led strips? Ja, waarvan de belangrijkste de aanschafprijs is. Het installeren van led verlichting in je huis is een investering, waarvan je na afloop de voordelen oogst. Wil je echt overal in huis je oude lampen vervangen door led strips of andere led verlichting, dan moet je waarschijnlijk een groot bedrag neertellen om alle led strips te kopen. Een extra nadeel bij led strips is bovendien dat ze op een goede manier geplaatst moeten worden. Je zult dus extra tijd en energie moeten investeren om ze op te hangen en op een mooie manier te bevestigen. De voordelen komen echter vanzelf. De investering van een led strip haal je er namelijk binnen een jaar alweer uit, vanwege de lagere energiekosten. Hoe groter dus je investering en hoe meer oude lampen je vervangt door led strips, hoe groter je rendement.