Wanneer je een gehoorapparaat draagt gaat er als het ware een nieuwe wereld voor je open. De kans dat het in het begin overweldigend overkomt is natuurlijk hartstikke groot. Daarom geven we je in deze blog alvast een aantal tips die ervoor zorgen dat jij snel went aan je gehoorapparaat. Lees snel verder!

 

Ga zorgzaam om met de batterijen 

In de meeste hoortoestellen moeten de batterijen regelmatig vervangen worden. Hierbij is het dus belangrijk om de levensduur te verlengen. Dit doe je door o.a. het batterijklepje open te houden als je je toestel niet gebruikt. Daarnaast is het ook belangrijk om het stickertje pas van de batterij te halen als je ze gaat gebruiken. Wij raden het aan om gebruik te maken van Rayovac 312 batterijen. Deze gaan ontzettend lang mee. Zorg er altijd voor dat je een aantal op voorraad hebt, zodat je niet zonder komt te zitten!

 

Probeer het apparaat zo vaak mogelijk te dragen 

Hoe vaker je het gehoorapparaat draagt, hoe beter het zal aanvoelen. Probeer je gehoorapparaat daarom zo veel mogelijk en liefst altijd te dragen. Op deze manier raak je er helemaal vertrouwd aan en op een gegeven moment merk je niet eens meer dat je een gehoorapparaat draagt. In het begin kan je het gebruik natuurlijk wel opbouwen. Probeer je toestel elke dag iets langer te dragen, zodat je uiteindelijk een hele dag aankunt.

 

Houd een gehoor dagboek bij 

Het is heel belangrijk om in de eerste periode een gehoor dagboek bij te houden en daarin noteren bij welke situaties er nog problemen zijn met het gehoor. Denk bijvoorbeeld aan een dichtslaande deur of een bepaalde omgeving waarin je je gesprekspartner nog niet goed verstaat. Na een tijd kan je dit dagboek overlopen met de audioloog. Die kan vervolgens inschatten of die zaken zullen beteren met de tijd, of dat je het toestel opnieuw moet afstellen.

 

Let op met chemicaliën 

Een hoorapparaat is gemaakt van duurzame materialen, maar sommige producten komen er beter niet mee in contact. Denk hierbij aan producten zoals parfum, haarlak, olie, zonnecrème etcetera. Het kan het materiaal aantasten en de werking beïnvloeden. Wees hier dus altijd voorzichtig mee! 

 

Neem de tijd 

tot slot is het gewoon belangrijk om jezelf ook voldoende tijd te gunnen om eraan te wennen. Een hoorapparaat vraagt aanpassingen van de hersenen. Dat kan gerust een aantal weken, of maanden, duren. Wees dus geduldig en neem hier ook de tijd voor.