Steigerhout, beuken, grenen, kersen of teak zijn houtsoorten die vaak gebruikt worden bij het maken van meubelen. Maar steeds vaker zien we stoere eikenhouten meubelen terug in de woonkamers van tegenwoordig. Een salontafel, tv-meubel, kast of een eettafel van mooi, robuust massief eikenhout, wordt op maat ontworpen. Wanneer we spreken van massief eikenhout, bijvoorbeeld een massief tafelblad van eiken, betekent dat dat het gehele eiken tafelblad bestaat uit eiken. De ‘natuurlijke’ kenmerken zoals scheurtjes, noesten (plaats in het hout waar een zijtak groeide) en harsgangen zijn vaak nog zichtbaar bij massief eikenhout.

 

Maar waarom wordt er nu zo vaak voor eikenhout gekozen? Afhankelijk van het soort meubel dat je wilt maken heeft elke houtsoort zijn voor en nadelen. Wanneer je buitenmeubelen gaat maken is eikenhout weer minder geschikt, maar voor het ontwerpen van meubels binnen huis is eikenhout een zeer geschikte houtsoort. Naast dat het een vrij harde en sterke houtsoort is, heeft deze houtsoort een stoere en robuuste uitstraling en is het eenvoudig te bewerken, omdat het relatief zeer buigzaam is.

Meubelen worden steeds vaker op maat gemaakt, zodat deze voldoen aan alle wensen en elk meubel uniek is. Eiken bladen worden vaak op maat gemaakt en vervolgens gebruikt voor tafels, kasten of andere meubelen. Naast dat het hout is dat eenvoudig te bewerken is, is een blad van eiken ook zeer onderhoudsvriendelijk. Bij het gebruik van een eiken tafelblad is het belangrijk het blad in eerste instantie met een olie te behandelen, zodat kringen in het hout voorkomen kunnen worden. Verder dient deze houtsoort alleen met een vochtige doek afgenomen te worden.

 

Eikenhout woodstock