Het minst fijne moment van de dag

Piep, piep, piep…. Tring, tring, tring…. Wat hoor jij als je ’s morgens wakker wordt? De wekker is voor veel mensen een onmisbaar gebruiksvoorwerp. Zonder dat irritante geval is op tijd wakker worden vrijwel onmogelijk. Uiteraard zijn er ook altijd mensen die al voor dag en dauw wakker zijn en direct hun bed uitspringen. Waarschijnlijk hebben zij maar zelden een wekker nodig. Toch hebben de meeste mensen – zeker weten – een alarm nodig waardoor ze tijdig ontwaken. Hoe vervelend dat gepiep, geflits of getring ook mag zijn, vroeger was het nog veel erger. In de tijd dat er nog geen wekkers waren, werden mensen gewekt door iemand die met een stok tegen het raam kwam slaan. Arbeiders moesten tenslotte toch op tijd op hun werk komen. Nadat de wekker was uitgevonden, was deze in eerste instantie nog veel te duur voor Jan en alleman. Vaak was er daarom nog één man die een wekker kreeg en hij moest alle collega’s ’s morgens op tijd wekker maken door met een stok tegen hun raam te tikken. Laten we dan toch maar blij zijn met onze leuke klokjes van tegenwoordig. Omdat er in onze tijd zoveel varianten verkrijgbaar zijn, is het handig om een uurwerk te kiezen dat het beste bij jou past. Reageer je het liefst op licht of op geluid? Prefereer je een wekkerradio? Je neemt gewoon een wekker app? Er is voor elk wat wils.

 

wekker

 

De voordelen van een wekkerradio

Begin je de dag het liefst op een gezellige manier? Geen zin in gezoem en gepiep aan je hoofd op de vroege ochtend? Een wekkerradio is dan wellicht een ideale oplossing. Je kiest voor je favoriete radiostation en je ontwaakt terwijl je geniet van je favoriete wijsje. Bij een aantal wekkerradio’s is het ook mogelijk om een USB-stick of mp3-speler aan te sluiten. Op die manier kun je de dag beginnen met muziek naar eigen keuze. Als je graag op de hoogte blijft van het nieuws in binnen- en buitenland kan het ook fijn zijn om te kiezen voor dit soort alarm. Terwijl je rustig wakker wordt en je nog even omdraait in je behaaglijke bed wordt je op de hoogte gebracht van de nieuwste wetenswaardigheden. Een multifunctionele wekker dus.

 

Wekker app

Je hebt altijd je mobiel in je slaapkamer wanneer je naar bed gaat? Wellicht heb je dan geeneens een speciaal wektoestel nodig, maar laat je jezelf eenvoudig wakker maken door een wekker app. De App Store en Play Store staan bol van diverse apps waarmee je op een prettige en effectieve manier kunt ontwaken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan :

– Walk Me Up! Dit is een app voor iOS en Android die niet helemaal te vergelijken is met andere wekker apps. Heb jij onwijs veel moeite met wakker worden, dan zou dit de oplossing voor je kunnen zijn. Om dit alarm uit te krijgen, moet je verplicht je bed uit. Pas als je een aantal stappen hebt gelopen, stopt het alarm ermee. Heb jij vaak de neiging om de wekker uit te zetten en lekker weer verder te pitten, dan zou deze app precies bij jou passen. Je kunt zelf instellen hoeveel stappen je moet lopen voordat het alarm stopt. Zelfs de intensiteit van de stappen kun je instellen.

– Timely. Timely is geschikt voor toestellen die werken met Android. Deze wekker app werkt heel eenvoudig. Je sleept de tijd waarop je wakker wilt worden naar een centrale plek in de app en het wordt geregeld. Je kunt aan deze alarmklok van alles aanpassen aan je eigen voorkeuren en wensen. Bijvoorbeeld het geluid, het uiterlijk van de klok en het snoozen van je telefoon.

– Alarmone. Deze alarmklok werkt ook alleen op Android. Bij deze wekker zie je, wanneer je ontwaakt, direct welk weer het wordt die dag. Is dat even handig. Weet je meteen welke kleding je het beste uit je kast kunt trekken. En of je de laarzen of toch je pumps aantrekt.

 

De lichtwekker

Een heel apart soort wekker is de lichtwekker. Bij deze klok word je niet alleen gewekt door geluid, maar ook door licht. Er begint een lampje heel zachtjes te branden en dit wordt steeds feller en feller. Op deze manier probeert men de opgaande zon na te bootsen en word je op een op de mens afgestemde manier wakker gemaakt. Heel wat mensen zweren hierbij en zouden geen andere wekker meer willen hebben. Soms kan deze manier van ontwaken ook zorgen voor een betere aanmaak van melatonine in de avond.

 

Wekkers voor kinderen

Ook kinderen vinden het vaak erg leuk om een eigen wekker te hebben. Er zijn allerlei leuke, grappige en schattige exemplaren te koop. Helaas hebben de meeste kinderen helemaal geen wekker nodig, maar zijn ze veel vroeger wakker dan jij zou wensen. Een ideale oplossing is dan het aanschaffen van een slaaptrainer. Jonge kinderen hebben simpelweg nog niet het tijdsbesef dat volwassenen wel hebben. Jouw zoon of dochter kan er dus ook niks aan doen dat hij elke dag om zes uur bij jouw bed staat. Gelukkig kun je hem prima een handje helpen. Een slaaptrainer kan kinderen als het ware een soort tijdsbesef bijbrengen. Ze kunnen op deze manier heel gemakkelijk zien wanneer ze hun bed uit mogen komen en wanneer papa en mama blij zijn om hem of haar weer te zien. Sommige wekkers werken met oogjes die open en dicht gaan. Anderen bijvoorbeeld met tekeningen en lampjes en ook zijn er slaaptrainers die gecombineerd zijn met een soort aftelsysteempje. Op deze manier is een wekker dus extra leerzaam.