Vroeger had ik een ketting met een hangslot, maar alleen omdat dit toen “hip” was. Ik gebruikte het slot nooit om iets af te sluiten. Tot ik een paar maanden geleden op reis tot de ontdekking kwam dat iemand mijn tas open had gemaakt. Gelukkig zat er niets waardevols in, maar het is nooit fijn om tot de ontdekking te komen dat er iemand anders in jouw tas heeft gezeten. Toen kwam ik dus tot de ontdekking dat het gebruik van een hangslot geen overbodige luxe is.
Wat is een hangslot precies?
Een hangslot is een slot dat niet ingebouwd is in het voorwerp dat je wil beveiligen, zoals een deur. Een hangslot bestaat vaak uit een kleine beugel (meestal van metaal) die je om het voorwerp bevestigt. Behalve de beugel is er het zogeheten huis. In dit huis kunnen verschillende soorten sloten ingebouwd zijn namelijk een klavierslot, een combinatieslot of een cilinderslot. Leuk feitje: hangsloten zijn ontwikkeld in Europa toen de Kelten kwamen. Dit werd gedaan om het geld veilig te stellen tijdens het handelen, want die Kelten waren niet altijd te vertrouwen. In het Oosten waren hangsloten al veel langer in gebruik.
Waar kun je een hangslot voor gebruiken?
Een hangslot is door zijn kleine formaat overal te gebruiken waar het beugeltje omheen past. Denk bijvoorbeeld aan een bureaulade, kast enzovoort. Zo kan je makkelijk spullen in huis voor jezelf bewaren, of dit nu om geld gaat of om het blik met snoep voor de kinderen. Maar je kunt ook veel andere dingen beveiligen met een hangslot. Wat dacht je van een groot metalen hangslot op je fiets? Niet veel moeite om mee te nemen maar het beveiligt je fiets wel. Veel mensen gebruiken ze ook wanneer zij op reis gaan. Je kunt de ritsen van een rugzak vastzetten met een hangslot, je kunt ook een groter hangslot op je koffer zetten. Het gebeurt niet vaak maar het is wel meteen erg vervelend als er eens iets van waarde uit je koffer zou worden gestolen.
Natuurlijk zijn ze niet alleen toepasbaar als beveiligingssysteem. Wat dacht je van geliefdes die een hangslotje aan een brug vastketenen, als bewijs voor eeuwige liefde. Dit is een trend die rond de jaren 2000 is opgekomen. Bij de Pont des Arts in Parijs en de Tower Bridge in Londen worden veel slotjes vastgezet. Zoveel zelfs, dat een tijd geleden in Parijs is besloten alle sloten weg te halen omdat de brug begon te verzakken onder het gewicht van al die sloten.
Welke soorten hangsloten zijn er?
Hangsloten zijn gewoon hangsloten zullen veel mensen zeggen, maar dat is niet helemaal waar. Een echte kenner zal weten dat er verschillen zijn. Zo is er bijvoorbeeld het standaard slot, dat gewoon geleverd wordt met een sleuteltje. Dan is er ook nog het blok hangslot, dat bestaat uit een groot blok en een soort balkje dat hierdoorheen gaat. Deze zijn wat sterker en lastiger open te breken. Dan is er ook het cijferslot. Dit maak je niet open met een sleutel maar met een cijfercode van vaak drie of vier cijfers.
Dan kennen we ook het discus slot. Dit is een groot, rond slot. Doordat het zo groot is, is het vaak lastig om deze bijvoorbeeld door te snijden. Ten slotte is er dan nog het kabel slot, deze werkt niet met een beugel maar met een kabeltje. Dat is bijvoorbeeld erg geschikt om snel om de spaken van je fiets heen te zetten.
Hoe weet ik welk hangslot ik nodig heb?
Een slot is een slot en dat beveiligt, at doen ze allemaal. Welk slot je nodig hebt ligt er aan wat je er mee gaat doen. Zo zou de snoepkast van je kinderen misschien met een kleiner slot beveiligd kunnen worden dan die ene stapel belangrijke papieren.
Ook kun je bij jezelf nagaan of je een persoon bent die snel sleuteltjes kwijtraakt of juist dingen vergeet. Als dit van toepassing is op jou, dan kan je voor een cijferslot kiezen of juist andersom, voor een slot met een sleuteltje. Het fijne van een cijferslot is dat je de code gewoon ergens duidelijk op kunt schrijven (in je agenda, bij de notities op je telefoon enzovoort) en dat je het dus nooit ”echt” kunt vergeten. Een sleutel kun je kwijtraken. Aan de andere kant moet je er wel rekening mee houden dat een cijfercode voor iedereen te raden is, al is die kans natuurlijk niet groot. Mocht je toch voor een cijferslot kiezen, houd er dan wel rekening mee dat veel mensen (onbewust) een getal kiezen dat in hun omgeving voorkomt, bijvoorbeeld de dag en maand van hun verjaardag. Dit is heel makkelijk te raden dus probeer dan in ieder geval wel iets willekeurigs uit te kiezen.