Weet je nog de goede oude tijden toen men nog niet 24/7 vastgekluisterd zat aan een scherm voor inspanning én ontspanning? Toen er nog geen computer bestond en misschien zelfs nog geen tv? Gameboys of playstations bestonden er zeker nog niet waardoor je andere manier had om je te ontspannen. Ofwel ging je buitenspelen in de zomer of las je een boek in het zonnetjes. Als het koud was, kroop je binnen met een leuke legpuzzel, zoals bijvoorbeeld die van jan van haasteren. Ofwel legde je kaarten met je familie of vrienden met een biertje erbij of een lekker warme kop koffie of thee.

Legpuzzels in alle soorten vormen

Vooral legpuzzels waren vroeger de ultieme ontspanning bij luie en koude dagen. Het is goed voor je cognitieve geheugen en skills en daarnaast neemt het meestal toch enkele uren in beslag. Het was een activiteit dat veel kinderen deden om zich alleen bezig te houden. Ook volwassenen legden veel puzzels. Je had er met miniscuul kleine stukjes of voor de jongere kinderen enkele met grote stukjes zodat het makkelijker was om te leggen. Toch raakte je altijd een stukje kwijt, waardoor de puzzel nooit helemaal heel was. Puzzels blijven een goede ontspanning, zeker deze dagen als je niet naar je scherm wilt kijken. Online jan van haasteren bestellen kan je makkelijk terugvinden.

Speel nog eens met een bal

Of je nu kinderen hebt of niet, de meeste mensen hebben wel een bal thuis. Indien het goed weer is of je hebt wat frisse lucht nodig, is met een bal spelen een goede afwisseling van het steeds binnen zitten. Je gaat misschien wel naar de sportschool maar eigenlijk moet je sport niet te ver zoeken. Indien je een muur hebt, kan je zelfs alleen met de bal spelen door deze afwisselend tegen de muur te sjotten. Met meerdere mensen is het natuurlijk leuker. Verras je familie of vrienden en vraag om nog eens samen buiten met de bal te spelen. Ik ben er zeker van dat ze nostalgisch enthousiast zullen zijn!

Teken je verbeelding op papier

Misschien ben je wel een grafisch designer. Of misschien ging je vroeger naar de tekenacademie. Of misschien wil je gewoon je creativiteit nog eens uiten. Ook al kan je nu al tekenen op je tablet of computer, teken nog eens op echt papier met potloden of stiften. Natuurlijk zal je enkele fouten maken, maar ga mee met deze fouten en laat je verbeelding echt de vrije loop gaan. Door je gedachten en zelfs dromen op papier te zetten, word je gelukkiger en lijkt het sneller realiteit waardoor het plots niet meer zo ver lijkt.

Inkleuren van figuurtjes

Er bestaan al enkele jaren kleurboeken voor volwassenen. Dit is met goede reden. Kleuren is namelijk goed voor je ontspanningsleven en is een soort meditatie. Weet je nog dat je als kind zo geconcentreerd kleurde en binnen de lijntjes wou blijven? Weet je nog hoe gefocust en stil je was? Wel, als volwassene helpt dit ook om te ontspannen. Kinderlijke activiteiten, laten volwassenen ook ontspannen. Misschien niet meer op exact dezelfde manier maar ontspannen blijft het gemene deel.