In een tijd van internet, iPads en games zouden we bijna vergeten dat er ook nog zoiets als speelgoed bestaat. Maar aan de andere kant, hoe zouden we dit kunnen vergeten? We zijn toch immers allemaal klein geweest en we weten dus ook allemaal hoe leuk het is om met speelgoed te spelen. Maar niet alleen het spelen ermee is leuk, ook het krijgen ervan is een feestje op zich. De spanning van het niet weten wat er onder dat leuke papiertje schuil gaat is en blijft iets van alle tijden. Net als speelgoed dit dus is. Het aanbod is enorm en de keuze reuze, dus het kan goed zijn dat je wel eens het gevoel hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet en simpelweg niet weet wat je moet kopen voor een kind. Helaas wordt er in dit soort gevallen al snel teruggevallen op het geven van een cadeaubon. Toegegeven, dan kan het kind lekker zelf iets uitzoeken en heeft het dus altijd iets wat hij of zij graag wil hebben. Maar … vergeten we met het geven van een cadeaubon niet hoe leuk we het vroeger zelf vonden om een “echt” cadeau uit te pakken?

 

speelgoed

 

Houten speelgoed

Als je op zoek bent naar een leuk en origineel cadeau voor de allerkleinsten dan is houten speelgoed een echte aanrader. Houten speelgoed is nostalgisch, maar is tevens heel modern speelgoed. Spelend leren is vandaag de dag een actueel thema. Als iets in dit thema thuis hoort, dan is het wel dit. Iedereen kent het tonnetje met gekleurde blokken uit zijn jeugd nog wel. Je bouwde de mooiste en spectaculairste bouwwerken en zonder dat je er erg in had leerde je vormen herkennen en ruimtelijk inzicht ontwikkelen. Kinderen hebben hier in een later stadium veel profijt van en je kunt vaak al op de peuterspeelzaal en kleuterschool zien wie wel en wie niet met houten blokken heeft gespeeld. Dit zelfde geldt voor bijvoorbeeld de houten treinbaan. Hiermee spelen bevordert de fantasie en creativiteit van een kind. En zeg nu zelf, het is toch heerlijk om te luisteren naar de verhalen van een kind die volop in zijn spel zit?

 

Speelgoed van het jaar

Een ander soort speelgoed dat zeker de aandacht verdiend is het speelgoed van het jaar. Speelgoed wordt niet zomaar speelgoed van het jaar, want het moet aan een aantal belangrijke criteria voldoen. Zo moeten de kandidaten die meedingen naar deze titel aansluiten bij de interesses van de doelgroep. Verder wordt er gekeken naar de kwaliteit ervan, de prijs ten opzichte van de kwaliteit en, zeker niet onbelangrijk, hoe lang blijft het leuk om mee te spelen. Natuurlijk kun je niet alle leeftijden over één kam scheren en één specifiek item er met de titel vandoor laten gaan. Daarom is ervoor gekozen om verschillende leeftijdsklassen te hanteren. Een vakjury bepaalt welk speelgoed wordt genomineerd en uiteindelijk zijn het de consumenten die door middel van stemmen bepalen welk speelgoed op de hoogste trede komt te staan. Dus op zoek naar een leuk cadeau waarmee een kind niet zomaar is uitgespeeld? Check dan snel de genomineerden voor dit jaar en de winnaars van voorgaande jaren.

 

Spullen opruimen

Waar gespeeld wordt is het rommelig. Helemaal niet erg, want ook dit zal je vast uit jouw eigen jeugd herkennen. En wat je wellicht ook herkent is dat je nooit zin had om op te ruimen. De volgende dag immers … afijn. Opruimen maak je niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor kinderen makkelijker door gebruik te maken van een speelgoed kist. Een dergelijke kist heeft als voordeel dat je veel opbergruimte op één centrale plek hebt. Verder kun je deze ook nog vaak gebruiken als bankje of bijzettafeltje en een laatste voordeel van een speelgoedkist is dat je de inhoud ervan regelmatig kunt wisselen. Zo raken kinderen niet snel verveeld of uitgespeeld en zullen ze een stuk minder om de iPad vragen. Want in welke tijd we ook leven, kinderen moeten vooral lekker kunnen spelen … met speelgoed natuurlijk!