Ongelofelijk dat we ooit zonder hebben gekund. De externe harde schijf is onmisbaar geworden met alle foto’s, filmpjes en data die we tegenwoordig verzamelen. Het is moeilijk voor te stellen, maar iets meer dan tien jaar geleden werd pas voor het eerst de USB-stick geïntroduceerd. Goedkope modellen hadden 64 kilobytes aan ruimte. Voor een stick van zo’n 4 gigabyte betaalde je een klein vermogen.
Anno 2017 hebben we externe harde schijven (soms ook wel externe ssd genoemd) met vaak minimaal 500 gigabyte aan opslagruimte. Zelfs harde schijven met meerdere terabytes aan geheugen zijn alleszins betaalbaar. Voor vrijwel iedereen is het nuttig om een externe harde schijf te hebben. Tegelijkertijd zijn er een paar zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Wij zetten daarom de voor- en nadelen van de externe harde schijf op een rijtje.
Voordelen van een externe harde schijf
Het is niet lastig om de voordelen van een externe harde schijf te herkennen. Je creëert eenvoudig een berg aan extra opslagruimte, waardoor het niet meer perse nodig is om een laptop of desktop aan te schaffen met een groot intern geheugen.
Een ander voordeel is dat de schijf eenvoudig mee genomen kan worden voor gebruik elders. Het is niet langer nodig om een hele laptop mee te zeulen, alleen maar om wat foto’s te laten zien of om het werk mee te nemen.
Met een externe harde schijf kan er ook eenvoudig een back-up gemaakt worden van bestanden die op een computer of andere drager staan. Helaas komt het maar al te vaak voor dat een grote hoeveelheid foto’s en andere herinneringen verloren gaan bij een diefstal of huisbrand. Dat risico hoeft niemand meer te lopen wanneer er regelmatig een back-up gemaakt wordt.
Nadelen van een externe harde schijf
Hoewel de voordelen overduidelijk zijn, zitten er ook enkele nadelen of risico’s aan een externe harde schijf. Waar het een goed middel is om een back-up mee te maken van belangrijke bestanden, is de externe harde schijf zelf uiteraard ook gevoelig voor diefstal. Juist omdat het apparaat zo compact en makkelijk vervoerbaar is, ligt diefstal op de loer in met name openbare ruimtes.
Hier komt bij dat niet iedere schijf goed beschermd is bij diefstal. Heeft iemand de externe harde schijf gestolen, dan kan hij of zij soms meteen alle bestanden inzien. Om dit te voorkomen is er software waarmee alle bestanden stevig beveiligd kunnen worden. Sommige software is zo krachtig, dat zelfs computerexperts deze niet zo maar weten te kraken. Bij sommige harde schijven wordt deze software meegeleverd.
Een laatste nadeel is dat harde schijven er soms nog wel eens om bekend staan onbetrouwbaar te zijn. De technologie is relatief nieuw en met name goedkopere modellen kunnen crashen. Bij een crash is het altijd maar de vraag hoeveel bestanden nog hersteld kunnen worden. Dit risico kan overigens eenvoudig aangepakt worden door kritisch rond te kijken voordat er een harde schijf wordt aangeschaft.
Tips bij de aankoop
Een goede harde schijf onderscheidt zich van een mindere op meer dan alleen de opslagruimte. Verschillende andere factoren zijn uiteindelijk minstens zo belangrijk wanneer het aankomt op een betrouwbare, krachtige externe harde schijf.
Snelheid intern
Eén van deze factoren is de schrijfsnelheid van de harde schijf. Deze schrijfsnelheid is in principe de snelheid waarmee bestanden verwerkt worden op de schijf. Hier tegenover staat de leessnelheid, dat omschreven kan worden als de snelheid waarmee bestande opgevraagd kunnen worden. Beide factoren worden beïnvloedt door de rotatiesnelheid van de harde schijf. Hoe hoger deze drie factoren zijn, hoe sneller de schijf werkt.
Voeding
Nog een factor om op te letten is de wijze waarop de externe harde schijf stroom ontvangt. De meeste modellen werken simpelweg met behulp van een USB-kabel die in de laptop of computer wordt gestoken. Via dit kabeltje krijgt de schijf voeding en worden ook de bestanden overgedragen. Sommige schijven moeten aangesloten worden op een stopcontact.
USB-aansluitingen
Externe harde schijven hebben doorgaans een USB 2.0- of USB 3.0-aansluiting. Op het oog zien ze er hetzelfde uit, maar een USB 3.0-aansluiting is ongeveer tien keer sneller dan een USB 2.0-aansluiting. Op deze manier kan de snelheid van de schijf alsnog beperkt worden wanneer de juiste USB-aansluiting ontbreekt.
Houd er ook rekening mee dat niet iedere laptop beschikt over een USB 3.0-poort. Een USB 3.0-poort kan herkend worden aan het bekende USB-symbooltje met hiervoor “SS”. Soms wordt ook simpelweg “3.0” naast de USB-poort gezet.
Stevigheid
Een externe harde schijf is erg makkelijk vervoerbaar, maar dit betekent meestal ook dat het apparaat aardig wat schokken te verduren krijgt. Met name een harde schijf die mee wordt genomen op reis moet daarom stevig in elkaar zitten.
Sommige modellen hebben een speciale stootrand. Is dit niet het geval, dan is het soms nog mogelijk om dit als accessoire bij te kopen.