We kunnen ons goed voorstellen dat je bij het horen van het woord “hygrometer” niet direct weet waar het over gaat. Een hygrometer is een handig instrument waarmee je de luchtvochtigheid kunt meten en aflezen. De tweede vraag die je dan wellicht heb is de vraag wat je eraan hebt om te weten wat de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte is. Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden, omdat de luchtvochtigheid vaak bepalend is voor hoe jij je voelt. Sterker nog, veel mensen ervaren fysieke klachten wanneer het vochtgehalte in de lucht in een ruimte te hoog of te laag is. Hierbij is het goed om te weten dat een luchtvochtigheid van 0% in Nederland normaliter niet voorkomt. Helaas zijn we wel bekend met een 100% luchtvochtigheid. Dit hebben we te danken aan ons klimaat, waarbij zon en regen vaak voorkomen. Vaker dan we blijkbaar fysiek prettig vinden.

 

hygrometer

 

Invloed van luchtvochtigheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat wij ons het meest prettig voelen bij een relatieve luchtvochtigheid die ligt tussen de 40 en 60%. Buiten deze marge kunnen verschillende klachten optreden. Dit kunnen fysieke klachten zijn, waarbij je dan moet denken aan bijvoorbeeld een geïrriteerde (droge) huid, prikkende ogen of kortademigheid. Hygrometers helpen je om dit soort klachten te voorkomen, omdat deze instrumenten je precies laten zien hoe hoog de luchtvochtigheid is. Zodra je op jouw hygrometer ziet dat de luchtvochtigheid voor jou te hoog of te laag is, kun je dit bijsturen. Dit bijsturen doe je door bijvoorbeeld een waterverdamper aan de radiatoren van de kachel op te hangen. Maar ook kun je kiezen voor een elektrische verdamper, het ligt er maar aan waar je voorkeur naar uit gaat.

 
Wanneer je ziet dat de luchtvochtigheid aan de hoge kant is kan dit ook voor heel andere problemen zorgen. Er kunnen dan vochtplekken in de muren ontstaan en ook kun je te maken krijgen met schimmelvorming. Los gezien van het feit dat schimmel op de muren geen prettig aanzicht is, kan schimmel ook leiden tot gezondheidsklachten. Met een goede ventilatie zijn deze problemen in de meeste gevallen te voorkomen. Een hygrometer laat u zien wanneer u actie moet ondernemen.

 

Van enkel een hygrometer tot een compleet weerstation

Ga je een hygrometer kopen, dan kun je er voor kiezen om alleen dit instrument aan te schaffen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een hygrometer thermometer te kopen. Met de hygrometer thermometer heb je net even iets meer informatie met betrekking tot het weer tot je beschikking. Let er dan wel op dat dit instrument beschikt over een buitensensor. In het geval je graag wil weten wat de weersvoorspelling zal zijn, dan kun je er nog voor kiezen om een zogenoemd “weerstation” te kopen. Een uitgebreid weerstation is uiteraard voorzien van een geïntegreerde hygrometer en heeft vanzelfsprekend ook een buitensensor. Zo meet je onder andere de luchtvochtigheid, de binnen –en buitentemperatuur, de windkracht en de luchtdruk.

 
De hygrometer app is een leuke en nuttige aanvulling op de hygrometers. De app stelt je namelijk in staat om overal de luchtvochtigheid te meten. Handig voor op vakantie of tijdens het sporten.

 

Overige aandachtspunten hygrometer

Hygrometers kom je in fysieke winkels maar weinig tegen in de schappen. Online is dit wel even anders! Dus ga je een hygrometer kopen, dan is “online the place to be”. Veel uitvoeringen hebben een display. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet in elk interieur passend is. Daarom zijn er ook analoge hygrometers te koop. Kijken we vervolgens naar de prijs, dan kunnen we gerust stellen dat het geen grote investering te noemen is. Hiermee is het ook een heel leuk cadeau om te geven. Zeker in het geval van iemand die alles al heeft. Gegarandeerd dat diegene deze handige en veelzijdige tool nog niet heeft.