Investeren in een goede ventilator in huis kan veel ongemak oplossen en voorkomen. Iedere dag wat frisse lucht in woon- en slaapvertrekken is niet alleen prettig, maar zelfs noodzakelijk. Zonder goede ventilatie in je huis kun je namelijk veel onaangename effecten verwachten. Variërend van een verhoogde kans op schimmels en huismijt, tot gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid. Bij mensen met astma is ventileren nog belangrijker. Frisse lucht zorgt er namelijk voor dat stof niet de kans krijgt om te dwarrelen. Met andere woorden: het stof nestelt zich niet in stoffen banken en tapijten waar het ook weer moeilijk uit te krijgen is. Omdat ventileren zo belangrijk is, is het sinds 2006 zelfs verplicht om ventilatiesystemen in te bouwen in nieuwbouwhuizen of bij grote verbouwingen. Daarnaast heeft de overheid per kamer in je huis een wettelijke norm gesteld aan de hoeveel lucht er per uur geventileerd moet worden.
Gevolgen van te weinig zuurstof in je huis
Zuurstof heeft een mens nodig om te kunnen leven, te kunnen ademen. We ademen zuurstof in en vervolgens zet ons lichaam die zuurstof om in CO2 (koolstofmonoxide), die we dan weer uitademen. Dat gebeurt gelukkig niet in grootste hoeveelheden, maar toch, als je lange tijd de lucht in je huis niet ververst dan wordt de lucht steeds minder zuurstofrijk en dat kan leiden tot problemen. Op het moment dat je lichaam te weinig zuurstof binnenkrijgt leidt dit meestal tot hoofdpijn. Zelf heb je dit in eerste instantie niet echt door. Wij zijn er namelijk niet echt op getraind om te merken of lucht fris is, of bedompt. Is er te weinig zuurstof in de lucht dan moet je lichaam bovendien harder zijn best doen om je lichaam toch van genoeg zuurstof te voorzien. Daardoor kan duizeligheid ontstaan en in het ergste geval kun je flauwvallen door gebrek aan zuurstof. Met een goede ventilator is dit echter heel makkelijk te voorkomen omdat je huis dan wordt voorzien van een continue stroom aan gezonde, frisse en zuurstofrijke lucht.
Hoe werkt een ventilator?
Een ventilator is een apparaat dat los in je huis kan staan (dan wel opgehangen) of wordt ingebouwd in de hoek van een raam bijvoorbeeld. Het principe van een ventilator werkt volgens ontluchten en ventileren. Ontluchten doe je zelf door oude, bedompte, lucht in je huis eruit te laten. Heel simpel, je zet een raam open en laat verse lucht naar binnen. Die frisse lucht moet bovendien gaan circuleren in je huis, dat noemen we ventileren en hiervoor zijn ventilatoren een goed hulpmiddel. Door een raam open te laten ventileer je in principe ook, maar haal je ook veel ongewenst vocht naar binnen, wat ook niet altijd goed is voor de gezondheid. Ook verlies je warmte. Kennisorganisatie Milieu centraal adviseert in de winter de ramen zelfs niet langer dan een half uur open te zetten om onnodig warmteverlies te voorkomen. Wil je voorzien zijn van een stabiele stroom gezonde lucht in je huis dan kies je voor een ventilatiesysteem in meerdere kamers en met meerdere ventilatoren.
Lawaaimakers?
Een ventilator is vrijwel nooit geluidloos. Ten eerste zorgt de motor voor geluid en daarnaast zorgt ook de luchtverplaatsing voor lawaai. Is dat erg? Nee, in veel gevallen niet en is het geluid zo minimaal dat je dit niet als hinderlijk zult ervaren. Vervelender is een mogelijke resonantie van de ventilator. Die treedt op als de
ventilator niet helemaal goed gekalibreerd is (afgesteld op het middelpunt). Resonantie geeft een bromgeluid, een soort van trillen. In dat geval is het verstandig om een monteur in te schakelen, of simpelweg een nieuwe te kopen.
De beste ventilatoren voor jouw huis
Meerdere ventilatoren in huis zijn zeker aan te bevelen. In sommige ruimtes heb je namelijk een speciaal soort ventilatie nodig. Denk hierbij aan de keuken, de wc en de badkamer. Tijdens het koken, komt namelijk extra CO2 vrij die moet worden afgevoerd. Een afzuigkap helpt, maar soms is extra ventilatie handig, zeker in een kleine keuken. In een land als Nederland waar het vaak maar korte periodes zo warm is dat je een ventilator nodig hebt, is een staande ventilator een goede keuze. Deze ventilatoren heb je in alle soorten en maten. Variërend van de standaard modellen met een wiek, tot de futuristische dyson ventilator. Deze dyson heeft geen wiek en is daardoor veel stiller dan de standaarduitvoering.
De WC
In de wc is een ventilator ook vooral handig vanwege de vieze lucht die vrijkomt. Bovendien is het een ruimte die niet altijd goed wordt gelucht. Meestal zit bij een wc de ventilator in het plafond en gaat deze automatisch aan als je het licht aandoet. Ook hierbij is het belangrijk dat er ontlucht kan worden. Simpelweg een ventilator aan het plafond van de wc hangen is dus niet voldoende. De vieze lucht moet kunnen worden weggezogen naar een andere ruimte en het liefst naar buiten.
In de badkamer
Bij de badkamer komt tijdens het douchen veel koolmonoxide vrij (CO2). Daarbij gaat tegelijkertijd veel zuurstof verloren. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Koolmonoxide zorgt er namelijk voor dat je heel sloom wordt en op een gegeven moment zelfs flauw kunt vallen. Duurt dit te lang, dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof binnen. Zet dus altijd in ieder geval een raampje open voor frisse lucht. Wil je niet alle warme lucht naar buiten laten ontsnappen dan kun je ook kiezen voor een vaste badkamerventilator. Een badkamerventilator gaat meestal automatisch aan als je het licht aandoet en zorgt voor een stabiele frisse luchtstroom als je onder de douche staat.
De huiskamer
In de huiskamer wordt vaak intensief geleefd met meerdere mensen. Zeker in een kleine ruimte met weinig ramen kan het dan al snel klef en warm worden. Met een plafondventilator kun je eenvoudig een frisse luchtstroom creëren in je huis. Het is een goedkoop alternatief voor een airconditioning die veel meer stroom kost en dus duurder is. Een plafondventilator zorgt echter niet voor frisse lucht. Het verplaatst deze alleen.
Voor iedere ruimte geldt: zorg voor voldoende natuurlijke ventilatie in de vorm klepraampjes en roosters. En laat die raampjes en roosters zoveel mogelijk open, ook als je niet thuis bent. Houd ze schoon en zorg dat de lucht ook echt kan dóórstromen via kieren en ruimte onder deuren. En schaf een goede ventilator aan voor circulatie van schone en gezonde lucht.