Blauwe druiven kunnen rode wijn geven, maar ook witte wijn.

Dit komt omdat de kleurstoffen van een druif aan de binnenkant van de schil zit. Het vruchtvlees van een druif is altijd wit. Dit betekent dus dat je ook een witte wijn kunt maken van een blauwe druif. Het enige wat je dan moet doen is de schilletjes meteen van het sap scheiden. Zolang de schilletjes niet in contact komen met het sap geeft het dus ook geen kleur af en blijft de wijn wit.

 

Hoe zit het met Rose Wijn?

Dan heb je natuurlijk ook nog rose wijn, dit is geen combinatie van witte en rode wijn zoals sommige mensen wel eens denken. Een rose wordt gemaakt van blauwe druiven waarbij ze de schilletjes een stuk minder lang in het sap laten weken. Hierdoor geeft de schil wel een kleur af maar krijgt niet genoeg tijd om het sap echt donker te laten kleuren.

Er zijn enkele druivenrassen die rood vruchtvlees hebben. De zogenaamde Teinturiers. Maar dit zijn er echt maar heel weinig. Ruim 99 procent van de druiven heeft wit vruchtvlees.

 

De vergisting verschillen bij rode en witte wijn.

De vergisting verloopt ook anders bij rode en witte wijn. Bij witte wijn wordt zoals hiervoor gezegd het sap meteen van de schilletjes verwijderd. De druiven worden dus meteen geperst nog voor de alcoholische fermentatie. Dat betekent dat alleen het sap fermenteert. Bij rode wijn gebeurt dit precies andersom. De druiven worden wel eerst ontsteelt maar gaan vervolgens met schil en pit in de tanks waar ze de alcoholische vergisting doorstaan. Daarna pas wordt de wijn geperst.

 

Wat is Decuvage?

Eerst openen ze het vat en laten al het sap eruit lopen. Dan blijven alleen de schilletjes en pitjes nog over. In Frankrijk noemen ze het leegscheppen van een tank de Decuvage. Het is bij de decuvage wel belangrijk dat degene die in de tank gaat een noodknop en een co2 meter bij zich heeft. Door de alcoholische vergisting komt namelijk veel co2 vrij en in een gesloten tank is dit best gevaarlijk.

 

Wat zijn Perswijnen?

Als de druivenschilletjes uit de tank zijn geschept worden deze geperst. Dit noem je de perswijn. Er zijn vaak 3 verschillende perswijnen afhankelijk van met hoeveel druk ze persen.

De eerste is het meest soepel, en de laatste is het heftigst. Deze perswijn wordt eigenlijk als een soort peper en zout gebruikt in de uiteindelijke wijn. Hiermee kunnen ze de wijn iets meer power of tannines geven. De overgebleven schilletjes en pitjes gaan terug in de wijngaard en vormen voedingsstoffen voor de bodem. Op deze manier wordt alles van de druiven gebruikt en wordt niks weggegooid.

 

Een wijn voor de alcoholische fermentatie noemen we most. Het heet pas wijn als het druivensap vergist is. Wijn kan ook alleen maar van druiven worden gemaakt. Het is verboden om andere fruitsoorten, kruiden of andere ingredienten in de wijn te verwerken. Naast de smaak van de druiven, het terroir en de smaken die vrijkomen bij de vergisting heeft alleen het hout nog invloed op de smaak. Dit gebeurt tijdens de rijping, waarbij ook weer verschillende houttypes bestaan.