Mensen die het afgelopen jaar, of de afgelopen jaren, geïnteresseerd zijn geweest in het kopen van een woning die hebben de prijzen flink zien toenemen. De prijzen van woningen zal al aan het stijgen sinds 2012. Hoe komt het dat de woningen vandaag de dag zo duur zijn in Nederland? Hier zijn verschillende redenen voor.

 

  • Lage hypotheekrentes
  • Woningtekort
  • Steunmaatregelen
  • Opwaartse markt

Lage hypotheekrentes

 

De prijzen van de huizen zelf zijn op dit moment erg hoog, helemaal wanneer vergeleken met eerdere jaren of zelfs 20 jaar geleden. Maar daarbij moet niet worden vergeten dat de rentes ook lager staan dan ooit. Wanneer je een huis koopt en daar een hypotheek voor afsluit, dan betaal je in feite voor de woning zelf, maar je betaalt ook de kosten voor de hypotheek. Vroeger was het dus vaker het geval dat de kosten die werden betaalt voor de hypotheek juist veel hoger lager dan op dit moment. Ook is de verwachting dat de rentes voorlopig wel laag zullen blijven.

 

Woningtekort

Daarnaast horen we al een lange tijd veel informatie over het woningtekort. De prijzen van huizen worden bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag toeneemt en het aanbod van huizen juist daalt, dan gaan de prijzen omhoog. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het bouwen van meer woning, maar ook dat heeft de laatste jaren ook wat problemen gehad, zoals die PFAS wetgeving, die een impact had op de hele bouw. Daarnaast zijn er al veel onderzoeken die prognoses maken voor diverse jaren vooruit voor de vraag en het aanbod van woning en er vanuit gaan dat het nog wel een hele tijd zal gaan duren voordat er echt aan de vraag kan worden voldaan.

Steunmaatregelen

De steunmaatregelen die in Nederland, maar ook over de hele wereld, zijn te zien zorgen ervoor dat er veel geld op de markt komt. Dit kan voor inflatie zorgen. Zo was er in het jaar 2020 een flinke stijging te zien in de aandelenmarkt en ook de woningmarkt, wat een gevolg kan zijn van al deze maatregelen. De kans bestaat dat dit het komende jaar, of de komende jaren nog verder door zal gaan om de economie weer op gang te brengen na de crisis.

 

Opwaartse markt

Tot slot hebben we in 2012 een echt dieptepunt in de huizenmarkt gezien. De markt is daarom op dit moment nog steeds bezig met een opwaartse trend. Bovendien is het wel altijd slim om te kijken naar verschillende regio’s in Nederland. De Randstad is niet hetzelfde als woningen in het oosten van het land. Houd ook websites als NieuwWonenStedendriehoek.nl geregeld in de gaten om goed op de hoogte te blijven.