Steeds vaker kiezen huiseigenaren ervoor de houten kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen. Toch is bij veel mensen de kennis over kozijnen beperkt. In dit artikel op zoekplek.nl leggen we kort de definitie van een kozijn uit en behandelen we verschillende soorten ramen.

Een kozijn is eigenlijk niet meer dan het kader om een raam of deur. Kozijnen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, kunststof en aluminium en staal, dat geldt ook voor de ramen en deuren. Kozijnen worden gemaakt van losse profielen, die in het geval van houten kozijnen aan elkaar worden geschroefd en in het geval van kunststof kozijnen aan elkaar worden gelast. Dat betekent dat een kozijn in elke denkbare maat leverbaar is.

 

Raamsoorten

De meeste kozijnen bevatten ramen, ramen zijn er in vele soorten, vandaar dat in de komende alinea’s de belangrijkste raamsoorten worden uitgelegd, te beginnen met het draaikiepraam.

De twee meest voorkomende raamsoorten zijn het vaste raam en het draaikiepraam. Je zult bij een vastraam geen bewegende onderdelen tegenkomen, in tegenstelling tot een draaikiepraam, dat zowel open kan draaien als op kiepstand kan worden gezet. Naast het vaste raam en het draaikiepraam kan ook worden gekozen voor het schuifraam, dat alleen horizontaal heen en weer schuift en het uitzetraam, waarbij een scharnier aan de bovenkant ervoor zorgt dat de onderkant van het raam kan worden opengeklapt naar buiten.

De tegenhanger van het uitzetraam is het valraam, met een scharnier aan de onderkant. Bij uitzetramen en valramen hoeft geen rekening te worden gehouden met spullen die voor het raam worden geplaatst.

Soms lijkt een kozijn te beschikken over een vastraam en een draaikiepraam, maar blijken het twee draaikiepramen te zijn, waardoor een grote opening kan worden gemaakt zonder tussenstijl. Je spreekt dan van een zogenaamde stolp. Een ander bijzonder raam is het Amsterdams schuifraam, dat ook wel eens imitatie schuifraam wordt genoemd. Het kenmerkende van een Amsterdams schuifraam is de verspringing in de glaslijn, waardoor een authentiek kozijn wordt gecreëerd met de gemakken van de eenentwintigste eeuw.

 

Ramen prijzen vergelijken

Het materiaal dat je kiest heeft geen invloed op het type raam dat je wilt hebben. Toch zal een stolp meer kosten dan een vastraam en zal een valraam iets goedkoper zijn dan een draaikiepraam. Mocht je benieuwd zijn naar de prijzen van de verschillende soorten ramen, dan kunnen kozijnen prijzen worden vergeleken op Kozijnen-Web.nl.