Trailrunnen is hardlopen door de natuur, op onverharde en smalle paden, waarbij je ook te maken kunt hebben met natuurlijke hindernissen, zoals heuvels, beekjes en rotspartijen. Trailrunnen geeft meer uitdaging dan gewoon hardlopen en is daarnaast een mooie manier om in de natuur te zijn en meer van de omgeving te leren kennen. Als je gaat trailrunnen is het handig om goed voorbereid te zijn en de juiste materialen aan te schaffen. Doordat het een andere manier van hardlopen is dan hardlopen op asfalt, vraagt deze sport ook om andere materialen. Hieronder lees je welke spullen je voor trailrunnen nodig hebt.

 

Trailschoenen

Het belangrijkste wat je nodig hebt bij trailrunnen zijn goede trailschoenen. Koop bijvoorbeeld je trailschoenen via Trailrunstore.com. Omdat je bij trailrunnen over natuurlijk terrein loopt met oneffenheden, mul zand, heuvels en rotspartijen, is het fijn om schoenen met voldoende grip te hebben. Naast een goede grip onderscheiden trailschoenen zich van andere hardloopschoenen doordat ze verstevigde neuzen hebben. Mocht je tegen een steen of hard oppervlak stoten, dan zijn je tenen en de schoen beter beschermd. Ook het bovenwerk van trailschoenen geeft meer ondersteuning, zodat je enkels meer steun hebben en beter worden ontlast op afdalingen.

 

Kleding

Naast trailschoenen is er speciale kleding voor trailrunnen beschikbaar. Zo zijn er zogenaamde gaiters of trailrunsokken die tot aan de knie reiken en extra bescherming geven aan je onderbenen. Verder moet de kleding die je draagt tijdens trailrunnen goed aangesloten zitten en geen losse onderdelen bevatten, omdat je tijdens het rennen langs takken en andere uitsteeksels komt en je niet vast wilt komen te zitten. Daarnaast geven lange mouwen en een hardloopbroek met lange pijpen meer bescherming tijdens het rennen. Eventueel kun je je trailrunoutfit uitbreiden met een muts of hoofdband en een hardloopjack om je hoofd en lichaam warm te houden op koudere dagen.

 

Voeding en water

Trailrunnen kan heel intensief zijn en daarom is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven tijdens je tocht. Niet altijd zijn er bronnen langs de route waar je water kunt drinken, dus is het verstandig om zelf water mee te nemen in een rugzak met ingebouwde watervoorraad. Deze is beschikbaar in verschillende volumes. Wil je ook graag eten meenemen voor onderweg, maar niet teveel last dragen, dan kun je kiezen voor voeding in de vorm van gels of door energierepen mee te nemen.